Spaarrekeningen vergelijken

Als je spaarrekeningen gaat vergelijken is het niet verstandig om alleen te kijken naar de hoogste rente. Veel mensen staren zich namelijk blind op een hoge rente en vergeten daarbij te kijken naar andere belangrijke dingen zoals de algemene voorwaarden die de bank stelt aan de spaarrekening. Misschien is de rente die de bank communiceert maar tijdelijk of variabel en zak je na een half jaar al terug naar een veel lagere rente. Zulk soort verrassingen wil je liever niet meemaken.

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van spaarrekeningen?

Zoals gezegd is het eerste waar mensen op letten de hoogte van de spaarrente. Natuurlijk is dit ook wel een goed uitgangspunt want iedereen wil immers zoveel mogelijk verdienen en rendement uit zijn geld halen. En bovendien is elke rekening bij een Nederlandse bank even veilig door het depositogarantiestelsel. Ook dat kan dus geen reden zijn om een bepaalde rekening niet te nemen.

Moeilijk vergelijken door tijdelijke hoge rente

Eën van de dingen die zeer belangrijk is om te vergelijken, is het feit of de spaarrekening een actierente heeft. Het zou kunnen zijn dat een bank aan het stunten is met een hoge top rente maar dat die rente slechts de eerste 6 maanden of het eerste jaar geldt. Daarna val je terug in een lager rentetarief en dit kan je wel eens duur komen te staan. Bij een andere bank had je misschien over langere termijn gerekend een hogere rente gehad en dus meer spaargeld op kunnen bouwen. Een tijdelijke bonusrente maakt het vergelijken van spaarrekeningen wel een stuk moeilijker maar laat je niet uit het veld slaan.

Verplichtingen spaarrekening

Een ander punt om goed in de gaten te houden zijn de verplichtingen die gekoppeld zijn aan de verschillende spaarrekeningen. Vergelijk goed of je een minimaal bedrag eenmalig moet storten of elke maand een vast bedrag moet inleggen. Als je weinig geld te sparen hebt kan je dit een hoop problemen opleveren namelijk, want wat als je van de bank geld moet storten op je spaarrekening terwijl je dit niet hebt. Al met al is het dus gewoon belangrijk om alle bovenstaande punten goed te vergelijken. Kies niet zomaar voor een spaarrekening met hoge rente maar neem alle zaken die van belang zijn mee in je vergelijking.