Belastingvrij sparen

Belastingvrij sparen klinkt natuurlijk als iets dat onmogelijk is. Toch is het zeker niet onmogelijk; met wat simpele tips, trucs en adviezen kun je eenvoudig een behoorlijk bedrag volledig belastingvrij sparen. Je kunt namelijk profiteren van belastingvoordeeltjes in Nederland. Zo is er in 2012 meer dan 20.000 euro spaargeld vrijgesteld van belasting. En voor een bepaalde groep (65+) is dit vrijgesteld deel zelfs nog veel hoger.

Hoeveel mag ik belastingvrij sparen?

Iedere Nederlander kan met een gerust hart tot € 20.785,- op zijn of haar spaarrekening zetten. Want tot dat bedrag betaal je sowieso geen vermogensrendementsheffing, oftewel belasting. Voor de leeftijdsgroep van 65 jaar en ouder is dit bedrag een stuk hoger, maar er spelen dan ook veel meer factoren mee. Zo is het van belang dat het totale vermogen dat je bezit niet hoger is dan 275.032 euro (indien je getrouwd bent/een fiscale partner hebt is dit bedrag het dubbele; 550.064 euro). Verder mogen je inkomsten die belast worden in Box 1 (werk en woning) niet hoger zijn dan 19.562, hierbij tellen bepaalde aftrekposten niet mee.

Bedrag belastingvrij sparen elk jaar hoger

Het bedrag van 20.785 euro dat je zonder belasting te betalen op een spaarrekening mag hebben staan wordt (bijna) ieder jaar hoger. Zo was het in 2010 nog 20.661 euro. Grote kans dus dat het volgend jaar wederom wordt verhoogd.